'Meervoudige winst door onafhankelijke metingen'
Geplaatst op 19 juli 2021
Daniël Bos, Manager Innovatie, windt er geen doekjes om: Hortilux laat niets aan het toeval over, als het om kwaliteit gaat. "Daarom ontwikkelen en produceren we al onze groeilichtsystemen - zowel HPS als LED - in eigen beheer", zegt Bos. "Op onze locatie in Monster zit een ontwikkelteam, dat focust op de realisatie van nieuwe groeilichtsystemen. Op dit moment ligt de nadruk hierbij op LED, aangezien hier verreweg de grootste vraag naar is. En er zit wat dit betreft ook nog flink wat aan te komen; wij investeren continu fors in innovatie."
De productie vindt plaats bij AP Nederland, in het noorden van het land. "Ons volledige ontwikkel- en productieproces bevindt zich dus in Nederland. Dat is een groot voordeel: de lijnen zijn kort en we kunnen snel testen en schakelen en eventueel bijsturen, waardoor je de hoogste kwaliteit realiseert."
Bos benadrukt daarnaast de toegevoegde waarde van het zelf inkopen van alle losse componenten. "We zitten letterlijk zelf om tafel met toeleveranciers. Hierdoor kunnen we technische specificaties nauwgezet doorspreken en zijn we beter in staat om aan te geven wat onze wensen zijn. Ook blijf je op deze manier goed op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de losse componenten, van wat er allemaal mogelijk is. Kortom: omdat we de ontwikkeling en productie in eigen beheer houden, hebben we meer grip op de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid."
Onafhankelijke testen en metingen
Om een optimale kwaliteit te kunnen garanderen, worden de systemen ook uitgebreid getest en doorgemeten. "Wanneer je armaturen inkoopt, neem je al snel genoegen met de meetdata van de leverancier, zegt Bos. "Zelf ontwikkelen en produceren brengt echter ook een groter gevoel van verantwoordelijkheid met zich mee; we willen zeker weten dat datgene wat we afleveren van topkwaliteit is. Daarom voeren we, voorafgaand aan een marktintroductie, altijd zelf testen en metingen uit, maar schakelen we hiervoor ook onafhankelijke laboratoria in. Zodat we er zeker van zijn dat onze bevindingen juist zijn en we onze kwaliteit nog beter kunnen garanderen en onderbouwen."
Sinds kort laat Hortilux haar nieuwe groeilichtsystemen ook standaard testen op chemische dichtheid. Hierbij draait het om de vraag in hoeverre chemicaliën die in de tuinbouw worden ingezet het systeem kunnen binnendringen. "Diverse chemische stoffen, waaronder zwavel, kunnen grote schade toebrengen aan de elektronica in een systeem. Dit kan resulteren in uitval. Dat willen wij koste wat kost voorkomen; vandaar dat wij de chemische dichtheid van onze groeilichtsystemen nu laten testen door een speciaal laboratorium. Hiermee gaan wij een stap verder dan standaard is in de markt. Op deze manier kunnen wij de teler een extra garantie bieden op een lange levensduur."
Input voor LED-subsidieaanvraag
De diverse testen en metingen kennen nog een belangrijk voordeel. "Met onze onafhankelijke rapporten en onderbouwingen komen telers eerder in aanmerking voor subsidies", zegt Bos. "Onze nieuwe HORTILED Top-groeilichtsystemen Intense en Sirius zijn hierdoor al volledig gereed voor het aanvragen van een subsidie vanuit de EHG-regeling (Energie-efficiëntie en Hernieuwbare energie Glastuinbouw). Dat scheelt veel tijd en uitzoekwerk en vergroot de kans op de toekenning van de subsidie aanzienlijk. Kortom: onze onafhankelijke metingen leveren een teler meervoudige winst op!"
Wil je meer weten over de groeilichtsystemen van Hortilux? Neem contact op met de Area Sales Manager van Hortilux.
Bron: Goedemorgen