Belang van biodiversiteit

Belang van biodiversiteit

Biodiversiteit, de rijkdom aan soorten planten, dieren en micro-organismen, is essentieel voor een gezond ecosysteem. Want in een gezonde omgeving krijgen ziektes en plagen minder kans. Eveline Stilma, projectleider Biodiversiteit bij Greenport West-Holland, legt op de website van Royal FloraHolland uit waarom een rijke verscheidenheid ook voor het kweken van sierteeltproducten zo belangrijk is.

Royal FloraHolland draagt graag bij aan het herstel van biodiversiteit, op zowel de eigen marktplaats als in de gehele sierteeltsector. Sinds 2020 is het bedrijf partner van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en in haar Groenplan is volop aandacht voor biodiversiteit en hoe die op de terreinen worden gestimuleerd. Daarnaast is Royal FloraHolland onderdeel van Greenport West-Holland, een initiatief waarin samen met ondernemers, overheden en kennisinstellingen wordt gewerkt aan een duurzame toekomst voor de tuinbouw.

“In het algemeen geldt dat hoe groter de biodiversiteit is, hoe gezonder en meer in balans een ecosysteem is", zegt Eveline Stilma. "Het zuivert de lucht en het water, zet afval om in grondstof en zorgt bestuiving en bemesting”, zegt Eveline, die plantenteelt studeerde aan Wageningen University & Research en in 2008 promoveerde op biodiversiteit in de landbouw. “Het slechte nieuws is dat we de afgelopen jaren te kampen hebben met een sterke afname van de rijkdom aan dieren en planten in Nederland.” Stilma zet zich daarom op verschillende manieren in om biodiversiteit te herstellen.

Biodiversiteit in en rondom de kas
“Als zelfstandige werk ik voor meerdere organisaties, waaronder als Programmamanager Biodiversiteit voor Greenport WestHolland. Ik heb in 2020 30 partijen bij elkaar gebracht en hen gevraagd welke ambities zij en hun organisatie hebben op het gebied van biodiversiteit. Ook Royal FloraHolland werkt hieraan mee. Allemaal willen zij in 2020 werken aan biodiversiteit rondom de kas op vier aandachtsgebieden: Het effect van de randen op de teelt, Biodiversiteit in water, oever en berm, Enthousiasmeren in de keten en Verbinden van natuurgebieden via biodiversiteit rondom de kas. Tegelijkertijd liep er bij Glastuinbouw Nederland/ Provincie Zuid-Holland in 2020 een onderzoek naar biodiversiteit in het Oostland met kwekers. Zij reageerden enthousiast en de Provincie maakte een subsidie vrij zodat vier deelnemers in het Oostland aan de slag konden met biodiversiteit. Deze vier deden mee aan een monitoringsonderzoek van de WUR naar de aantrekkingskracht van natuurlijke vijanden en het effect op plaagdruk. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn inmiddels bekend. In 2022 gaf de Provincie opdracht aan Greenport WestHolland om te onderzoeken hoe zij tuinders die een bijdrage leveren aan biodiversiteit financieel kunnen ondersteunen. Toen zijn we met een expertgroep van 10 mensen gaan onderzoeken hoe we dit idee handen en voeten kunnen geven. Er moet namelijk ook meer kennis komen over weerbaar telen, een gezond bodemleven en natuurinclusieve tuinbouw, die allemaal ten grondslag liggen aan biodiversiteit.”

Lees hier meer

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel