Mijlpaal voor FloriPEFCR

Mijlpaal voor FloriPEFCR

Op vrijdag 29 september 2023 is de definitieve versie van de FloriPEFCR bij de Europese Commissie ingediend. Met de FloriPEFCR kunnen we in Europa de milieu-impact voor een snijbloem of potplant volgens een standaard onafhankelijke rekenmethode berekenen, onderling vergelijken en monitoren. Hiermee verkleinen we samen de ecologische voetafdruk van de sector en werken we samen aan meer vertrouwen en transparantie. Royal FloraHolland verwacht dat de Europese Commissie de FloriPEFCR eind dit jaar bekrachtigt en daarna publiceert op de website van de Europese Commissie. Een belangrijke stap in de realisatie van FloriPEFCR, de nieuwe standaardmethode voor milieufootprint berekeningen.

Consumenten en de handel in heel Europa vragen steeds vaker om aantoonbaar duurzaam gekweekte bloemen en planten. Betrouwbaarheid en transparantie van ons platform is dan ook een absolute must voor de reputatie van de sector. Daar vinden kwekers en kopers elkaar, en doen ze met een gerust gevoel zaken. Het ontbrak in de EU nog aan een erkende gestandaardiseerde methode voor een milieufootprint. Een consortium van bedrijven en internationale sectororganisaties, zoals Floriculture Sustainability Initiative, Union Fleurs, MPS, Florverde, Natuur & Milieu, Blonk Consultants, PRé Sustainability en Royal FloraHolland ging onder leiding van Wageningen University & Research daarom aan de slag met het opstellen van Europese rekenregels om de milieufootprint van sierteeltproducten te berekenen.

Voordelen FloriPEFCR
De FloriPEFCR geeft de sector een standaard rekenmethode, die inzicht geeft en kansen om milieu-impact te verlagen. Daarnaast biedt het de sector op meerdere vlakken voordelen. Zo is er eenduidigheid en kunnen kwekers met deze methode precies zien waar de milieu-impact van hun product plaatsvindt en kunnen zij de impact van hun eigen footprint doelgericht verminderen. Kwekers krijgen zo ook inzicht hoe zij het doen ten opzichte van andere kwekers met eenzelfde assortiment. De FloriPEFCR legt een basis voor geverifieerde en betrouwbare duurzaamheidsclaims en voorkomt dat bedrijven zich duurzamer of meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is (greenwashing).

Hoe werkt de FloriPEFCR methodiek?
Het is een op Life Cycle Assessment (LCA) gebaseerde methode en bevat eenduidige standaardrekenregels voor 16 milieu-impactcategorieën. Onder de 16 impactcategorieën zijn klimaat, landgebruik en uitputting van fossiele hulpbronnen. Deze methode berekent de milieueffecten per steel of per pot van een product, vanaf de winning van grondstoffen tot het einde van de levensduur van het product. Het consortium verwacht dat eind dit jaar de uiteindelijke versie van de FloriPEFCR op de website van de Europese Commissie komt te staan. Daarna volgt een proces om de tools goed te keuren die het gebruik van FloriPEFCR gemakkelijker maken.

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel