Zaadsector bespreekt biodiversiteit en MVO
Geplaatst op 25 september 2023
De eerste dag van de conferentie stond in het teken van biodiversiteit. Pierre Byache-Kersemaecker, mede-eigenaar Graines Lecouf Mailliet, gaf een uitgebreid overzicht van de nieuwste veredelingsontwikkelingen en toepassingen bij Salvia. De veredeling van vegetatief vermeerderde, meerjarige variëteiten neemt toe, waarbij het zwaartepunt van de verkoop verschuift van de lente naar de zomer. Eenjarige planten worden nog steeds geplant in perkplanten of mono-beplantingen, maar worden steeds vaker gemengd met Dahlias, bloembollen en meerjarige variëteiten. Meerjarige variëteiten winnen aan populariteit binnen de landschapsarchitectuur als het gaat om grassen of droge tuinen. Annemarie Kruize van De Bolster legde uit hoe deze coöperatie naar biologische veredeling en duurzame voedsel- en bloemenproductie kijkt door ‘natuurlijke resistentie’ als belangrijkste criterium te hebben bij de selectie van nieuwe rassen. Zaad in bulk wordt verkocht aan professionele kwekers en zaadzakjes aan de huistuinier. Gezien patenten op zaad een belemmering vormen voor de ontwikkeling van nieuwe variëteiten, pleitte Annemarie ervoor om een breed scala aan genetica in stand te houden om aan de verschillende klimaten en behoeften wereldwijd te voldoen.
Het programma vervolgde met twee bedrijfspresentaties van Philipp Klein Samen en Econ Seeds. Directeur Teresa Hessel gaf een bedrijfsoverzicht van Philipp Klein Samen, een Duits familiebedrijf in de 6de generatie en eigenaar van de gevestigde zaadzakjesmerken Frankonia and Samen Pfann. Het managementteam heeft onlangs besloten zich bij Fleuroselect aan te sluiten om hun internationale en professionele netwerk uit te breiden. Hubert Keller, algemeen directeur van Econ Seeds, liet zien hoe het bedrijf diversiteit in alle vormen omarmt en aspireert naar natuurbehoud en genetische variatie. Een internationaal team gevestigd in Nederland en Frankrijk streeft ernaar een breder productassortiment te ontwikkelen in bloemenzaadmengsels en open-bestoven enkelbloemige variëteiten. Daarnaast wil het bedrijf een betrouwbare zaadproducent zijn voor de productie van zaadzakjes, landschapsarchitectuur en pot-en perkplanten. Hubert nodigde de groep uit om actuele uitdagingen, zoals de beschikbaarheid van water, klimaatverandering en biodiversiteit op te pakken en deze te vertalen naar kansen die de sector in zijn voordeel kan gebruiken en kan communiceren naar de consument.
Bloemendisplays en een overvloed aan zon
Tijdens de zonovergoten middag werd een bezoek gebracht aan Econ Seeds in Hoogkarspel, waar de groep een rondleiding kreeg door de gloednieuwe zaadopslag- en verpakkingsfaciliteiten en het werkelijk schitterende proefveld met duizenden planten kon bezoeken. Het programma vervolgde bij een van de PanAmerican Seed proefvelden in Hem waar de groep werd verwelkomd door General Manager The Netherlands & Breeding Director Europe Ruud Brinkkemper.
Cultural Officer PanAmerican Seed en Fleuroselect jurylid Leon Vrijland lichtte de huidige Fleuroselect proef van éénjarigen toe, waarin nieuwe veredelingsprestaties van leden worden vergeleken met bestaande rassen op de markt. Aan het einde van het seizoen worden rassen die beter presteren dan de vergelijking bekroond met een Gold Medal of wordt er Approved Novelty Protection toegekend. Ook was er een proef te zien met Impatiens Beacon en een selectie uit het PanAmerican assortiment voor home gardening.
Hoe maak je de zaadindustrie toekomstbestendig?
Tijdens de tweede dag van de conferentie werd het onderwerp maatschappelijk verantwoord ondernemen in de kijker gezet. Onafhankelijk duurzaamheidsdeskundige Martin de la Harpe liet zien welke regelgevingen van kracht zijn om de beroepsbevolking te beschermen, hoe het Akkoord van Parijs de planeet beschermt door klimaatverandering te bestrijden en hoe bedrijven een bijdragen zullen moeten leveren door hun transitie naar een lage CO2 voetafdruk te plannen. Amfori vertegenwoordiger voor Nederland Norma Wouters-Snell (foto) drong er bij de groep op aan om de eigen keten in kaart te brengen door de herkomst van alle goederen en diensten te onderzoeken, potentiele problemen te identificeren, eventuele negatieve gevolgen te verbeteren en hierover in gesprek te gaan met klanten. Elise Wieringa, duurzaamheidsmanager bij Royal Lemkes, nodigde alle aanwezigen uit om bij te dragen aan het terugdringen van klimaatverandering door de CO2 voetafdruk te berekenen, deze te verkleinen en ook de keten transparant te maken. Nieuwe rassen moeten in de toekomst resistent zijn tegen ziektes, zonder pesticiden geproduceerd worden en in een turfvrij medium worden gekweekt om in de schappen te mogen komen. Hiervoor moeten detailhandelaren en consumenten bewust worden gemaakt van de werkelijke kosten van milieuvriendelijke plantenveredeling en -productie. Daarom is het van belang dat kwekers beginnen met het berekenen en in kaart brengen van extra gemaakte kosten.
De conferentie sloot af met een uitstekende keynote presentatie van Rob Baan, waarin hij de deelnemers aanmoedigde hun manier van denken over eten te veranderen. Voedsel is van cruciaal belang voor de gezondheid en hierin zou de tuinbouw een sleutelrol moeten spelen. Om gezond te blijven moet men zich onthouden van ultrabewerkt voedsel en weer eten zoals we in het verleden deden met een traditionele verdeling van 80% planten en 20% vlees. Doordat ook kinderen opnieuw moeten leren hoe groenten worden verbouwd, moedigde Rob alle bedrijven aan om mee te doen aan een schooltuinproject.
De Home Garden Conference zal begin september volgend jaar plaatsvinden in Tsjechië waar SEMO de rol van gastheer vervult.
Meer nieuws