Kascomplex uit 1974 wordt groene energiebron

Kascomplex uit 1974 wordt groene energiebron

Protium heeft onlangs de bouw van het indrukwekkende zon-op-kasproject in Heinenoord, Zuid-Holland, afgerond. Met dit project is een kas uit 1974 gemoderniseerd tot een bron van groene energie. Het nieuwe kasdek bestaat uit 10.804 zonnepanelen van 430 Wp, goed voor een totaal piekvermogen van 4,65 MW. Dit betekent een jaarlijkse energieopwekking van bijna 4.000.000 kWh, wat overeenkomt met het totale jaarlijkse stroomverbruik van het dorp Heinenoord.

Een uniek aspect van dit project is het gebruik van twee typen zonnepanelen. “We hebben ervoor gekozen om een deel van het project te realiseren met bifacial zonnepanelen. Deze panelen beschikken over een glazen achterkant, in tegenstelling tot folie bij een standaard zonnepaneel. Dit verhoogt de lichtdoorlatendheid en biedt de eigenaar van de kas meer teeltmogelijkheden,” aldus Matteo Santini, medeoprichter van Protium.

Lokale trekpleister
Gijs van Herk begon in 2002 met de teelt van aardbeien op de locatie in Heinenoord. Samen met zijn vrouw Dianne combineren ze het beste van twee werelden door producten van de hoogste kwaliteit zo duurzaam mogelijk te telen. Naast aardbeien telen ze nu ook frambozen, kersen, pruimen, rode bessen en bramen. Al deze producten worden aan huis verkocht in hun boerderijwinkel. Deze lokale trekpleister staat bekend om een breed assortiment vers fruit uit eigen teelt aangevuld met streekproducten uit de Hoeksche Waard. De winkel is open van april tot september en is zeker een bezoek waard.

Uitdagingen van het project
Zonnepanelen plaatsen op een bestaande kas gaat niet altijd zonder slag of stoot. Hylke Kuiken, projectmanager bij Protium, zegt hierover het volgende: “Tijdens de onderzoeksfase van het project bleek dat de bestaande goot van de kas niet sterk genoeg was om de zonnepanelen voor een lange periode te dragen. Om de veiligheid van de installatie en de kasconstructie te waarborgen, hebben wij daarom de goten van de 50 jaar oude kas verstevigd door een koker onder de goten te installeren.” Verder ontstonden er door de slechte weersomstandigheden in de afgelopen periode ook uitdagingen tijdens de bouw van het project. “Het weer zat helaas niet altijd mee, waardoor niet alles volgens de vooraf opgezette planning verliep. Ondanks de vele regenval is het gelukt om het project voor de zomer volledig operationeel te hebben. Alle 12 omvormers draaien en we zijn erg trots op het eindresultaat,” aldus Hylke.

In samenwerking met de locatie-eigenaar is het asbesthoudende dak van de loods gesaneerd en vervangen door nieuwe sandwichpanelen, waardoor nog eens 300 extra zonnepanelen konden worden toegevoegd aan het project.

Alternatieve toekomst voor tuinders
Door aangescherpte regelgeving, schommelende energieprijzen of verduurzamingseisen zien veel tuinders weinig toekomstperspectief voor hun oudere kas. Een samenwerking met Protium biedt deze ondernemers een alternatieve toekomst door het kasdek te benutten met zonnepanelen. Op de website van Protium kan je vrijblijvend een gesprek aanvragen om erachter te komen wat er mogelijk is voor jouw kas.

Bron:

Deel artikel