ErfGoedVloer draagt bij aan duurzame chrysantenteelt

ErfGoedVloer draagt bij aan duurzame chrysantenteelt

Een ErfGoedVloer levert een belangrijke bijdrage aan een succesvolle en duurzame jaarrond snijchrysantenteelt. Dat is de eerste conclusie van een praktijkproef met de teelt van chrysanten op een ErfGoedVloer, die wordt uitgevoerd bij Dümmen Orange in De Kwakel. Tijdens de FlowerTrials, die plaatsvinden van 14 tot en met 17 juni aanstaande, kan iedereen de eerste resultaten met eigen ogen aanschouwen.

Sinds april worden bij Dümmen Orange, aan de Hoofdweg 119 in De Kwakel, chrysanten geteeld op een ErfGoedVloer. De eerste resultaten zijn veelbelovend, geeft Reinoud Hagen aan. Hij is Managing Director Cut Flowers bij Dümmen Orange. "Natuurlijk, het gaat pas om een eerste test. En pas na een aantal teelten kunnen we echt gaan benchmarken. Maar de resultaten tot nu toe laten een uniforme gewasgroei zien."

Stap voorwaarts
Ook René Corsten, Senior Adviseur Chrysant bij Delphy, is enthousiast over de praktijkproef. "De resultaten zijn buitengewoon goed", geeft hij aan. "Natuurlijk is het nog wel afwachten wat het gewicht gaat doen. Maar het lijkt er sterk op dat dit een goede nieuwe manier van telen is. Een teeltwijze waarmee we als sector een stap voorwaarts zetten, aangezien we hiermee de inzet van fossiele energie en de emissies kunnen verlagen. Door de beperkte teeltlaag en het feit dat het water wegstroomt, is er nooit te veel water aanwezig. Ook zorgt de vloer voor een goede zuurstof-waterbalans."

Opzet praktijkproef
De Excellent ErfGoedVloer (ofwel eb- en vloed-vloer) werd begin dit jaar aangelegd bij Dümmen Orange, met daarbovenop 20 tot 30 centimeter grond. Het water komt van onderuit omhoog en wordt opgevangen wanneer dit wegloopt. Hierdoor kunnen het overtollige water plus de bijbehorende meststoffen continu worden hergebruikt. Door deze manier van watergift worden de oogstrijpe bloemen niet meer nat.

Onderzoek naar verduurzamingsopties
Voordat de aanpak werd beproefd bij Dümmen Orange werd deze eerst enkele malen getest in de eigen proeftuin van ErfGoed. "Enkele jaren geleden zijn we als ErfGoed gaan kijken naar de mogelijkheden om de chrysantenteelt te verduurzamen", vertelt Cock van Bommel, Business Development Manager bij ErfGoed. "We zochten naar een manier om gesloten te telen. Om zo duurzamer te werken en tegelijkertijd te besparen op energie, water en meststoffen."

Ook het feit dat het gewas met deze aanpak droog blijft en een beperktere hoeveelheid grond gestoomd hoeft te worden, helpt volgens Van Bommel energie te besparen. "Daarnaast verbetert de houdbaarheid, doordat de bloemen droog blijven gedurende de bloeifase. Ook kan de bodemvruchtbaarheid eenvoudig worden verbeterd, middels beperkte inzet van biostimulanten en andere bodemverbeteraars. Verder is de kans op schimmelziekten kleiner."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel