Innovaties tijdens Grondteeltmiddag

Innovaties tijdens Grondteeltmiddag

Op 21 november organiseerde Glastuinbouw Nederland samen met het programma Kas als Energiebron voor een enthousiaste groep deelnemers de Grondteeltmiddag. Een evenement dat volledig in het teken stond van innovatieve oplossingen en toekomstbestendige teeltmethoden voor grondgebonden teelten. Diverse experts deelden hun inzichten, variërend van teelt op water tot weerbare teeltsystemen en baanbrekende technologieën om emissies van met name CO2, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen zoveel mogelijk te beperken.

Telen op water: Vertify klaar voor praktijktoepassing
Jasper Schermer van Vertify presenteerde de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van telen op water, specifiek met Matricaria, Lisianthus en Chrysant. Deze techniek biedt een duurzaam alternatief voor traditionele grondteelt en maakt gesloten teeltsystemen en automatisering mogelijk.
Voor Chrysant konden kwekers op 31 oktober al een eerder inloopmoment bij Vertify bijwonen om de proefresultaten zelf te bekijken. Bij Lisianthus bevindt de techniek zich nog in de beginfase, met de focus op effectieve waterontsmetting tussen teelten. Tijdens de Grondteeltmiddag bezocht de groep de praktijkproef van Job van Egmond, waar Matricaria op water wordt geteeld. Deze praktijkpilot belooft een belangrijke stap te zijn richting een toekomstbestendig teeltsysteem.

Weerbaarheid in de teelt
Liesbeth Nijs, themaspecialist Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland, gaf aan dat weerbaar telen lange tijd geen eenduidige definitie kende. Dankzij het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming is er nu een duidelijke omschrijving: Sterke planten in een gezonde omgeving voor een toekomstbestendige land- en tuinbouw. In de pilot Kas als ecosysteem zijn demonstratieteelten opgezet in chrysant, komkommer en radijs, gericht op het vergroten van de weerbaarheid van gewassen. Ze legde uit hoe boven- en ondergrondse processen kunnen worden gestuurd om planten weerbaarder te maken. Ook werd het belang banadrukt van het optimaliseren van álle puzzelstukjes in het teelt systeem, gezien de huidige uitdagingen op het gebied van energie en duurzaamheid. Glastuinbouw Nederland biedt cursussen aan over weerbaar telen, afgestemd op de behoeften van specifieke gewasgroepen.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel



Meest gelezen