Weerbaarheid centraal op kennisdag Bollenacademie

Weerbaarheid centraal op kennisdag Bollenacademie

Ruim 70 studenten en 10 docenten van zeven onderwijsinstellingen (mbo en hbo) woonden op 15 oktober op de Keukenhof in Lisse de bloembollenkennisdag bij. Deze studiedag wordt jaarlijks georganiseerd door de Bollenacademie om kennis te delen en het belang van onderzoek en educatie te koppelen aan ondernemerschap.

Door Wageningen University & Research zijn een tweetal workshops georganiseerd. Vanuit de PPS weerbare bol vertelde Esmée F. de Graaf meer over de achtergronden van plantweerbaarheid. Paul Ruigrok liet de studenten leliebollen beoordelen vanuit proeven waardoor de aanwezigen meer inzicht kregen over factoren die een rol kunnen spelen in de weerbaarheid voor penicillium. Vanuit de PPS Bollen Bodem & Aaltjes vertelde Pella Brinkman over verschillende soorten aaltjes en hun plaats in het voedselweb. Ze liet de studenten kennis maken met onder meer een handig aaltjesschema van Best for Soil dat helpt bij het opstellen van een bouwplan en de keuze van groenbemesters. Sjoerd Van Vilsteren gaf de studenten inzicht in factoren die een rol spelen bij de huur of ruil van grond voor de teelt van bloembollen. Samenwerking door grondeigenaren komt immers steeds vaker voor. Het succes van een interactieve werkvorm als een workshop zit in het feit dat het aanzet tot discussie en die is er dus ook gekomen.

Keukenhof zelf had een actieve rol in het programma van de studiedag. Studenten konden zien, horen en ervaren welke inspanningen nodig zijn om de bloembollensector positief in de schijnwerpers te zetten en te houden. Daarvoor is het personeel van Keukenhof het hele jaar in touw en hoewel het landgoed maar acht weken open is, komen er wel 1,4 miljoen bezoekers. De maatregelen om te komen tot het beste bloeiresultaat werden toegelicht in de praktijk, want het planten is juist deze week begonnen. Ter afsluiting kregen studenten te horen dat Keukenhof een rol speelt bij het vlot trekken van bepaalde innovaties in de sector. Daarmee was de cirkel ‘hoe komen we tot een duurzame bollenteelt’ weer rond.

Bron:

Deel artikel