Quarantaine-status voor Meloidogyne enterolobii

Quarantaine-status voor Meloidogyne enterolobii

In een aantal kassen in Nederland is begin 2023 Meloidogyne enterolobii aangetroffen in onder andere Ficus microcarpa, Zelkova, Sageretia en Syzygium. Deze nematode kan in de EU grote schade veroorzaken aan vele gewassen, waaronder tomaat, paprika, komkommer en aardappel. Zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al in 2020 aankondigde, heeft Meloidogyne enterolobii op 11 april 2022 de quarantaine-status gekregen in de EU.

Uit verschillende onderzoeken was al bekend dat Meloidogyne aaltjes zich kunnen verspreiden via irrigatiewater. Ook was voor verschillende wortelparasieten (zoals M. incognita) al aangetoond dat deze zich kunnen verspreiden via eb-en-vloedsystemen. Daarom leek verspreiding in eb-en-vloedsystemen voor M. enterolobii ook mogelijk. Het was vooral onzeker in welke mate dit zou gebeuren. Onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) heeft nu bevestigd dat het water besmet kan raken als het in contact komt met planten die zijn aangetast door deze aaltjes. Eb-vloedwatergeefsystemen vormen daarmee een risico voor de verspreiding van M. enterolobii.

Verantwoordelijkheid sector
De NVWA waarschuwt de sierteeltsector al langer voor de risico's van deze nematode. Het is van groot belang dat ondernemers scherp blijven op maatregelen om besmetting en verspreiding te voorkomen. Vraag goede garanties van uw leverancier en houd na import de planten minimaal 10 weken fysiek gescheiden van andere partijen. Het onderzoek van de WUR geeft nog een extra bevestiging om ook te zorgen dat de watersystemen gescheiden zijn. Daarnaast zorgt een gedetailleerde administratie en labelen van de planten dat verschillende partijen goed van elkaar onderscheiden kunnen worden.

Lees hier meer informatie

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel