Uitzetstrategie Orius-System: 'hou het simpel'

Uitzetstrategie Orius-System: 'hou het simpel'

Verpakkingsinnovaties verbeterden de algemene kwaliteit van Orius-System aanzienlijk. Nu tonen proeven ook aan dat bijvoeren met Artemac de vestiging van roofwantsen in het gewas optimaliseert. Dit product blijkt daarbij eenvoudiger in gebruik en kosteneffectiever te zijn dan andere voedingssupplementen.

“In het kader van ons continue programma voor productverbetering hebben we onlangs de verpakking van ons populaire product Orius-System in een nieuw jasje gestoken”, zegt Ines De Craecker, Product Manager bij Biobest. “Het nieuwe, 100% biologisch afbreekbare kartonnen doosje bevat een gelformulering die de roofwantsen tijdens het transport van water voorziet.”

“Omdat ze in optimale conditie aankomen, is de algemene kwaliteit van Orius laevigatus verbeterd. Dat geeft ook de vestiging en uiteindelijk de bestrijding van trips in commerciële gewassen een extra impuls. Nieuwe laboratoriumproeven bevestigen dat Orius-vrouwtjes die toegang hebben tot deze gelformulering aanzienlijk langer leven. De waterbron vergroot niet alleen de overlevingskans van volwassen wantsen, maar bevordert ook hun algemene conditie.”

Artemac ter ondersteuning van Orius-System in het gewas
“Een van de hoofddoelen van Biobest is het voortdurend zoeken naar manieren om de huidige strategieën te verbeteren, om het werk van telers gemakkelijker te maken en simpel te houden”, zegt De Craecker. Orius staat centraal in de bestrijdingsstrategie van trips in paprika en andere gewassen. Als onderdeel van een preventieve, biologische gewasbescherming met natuurlijke bestrijders wordt Orius in een vroeg stadium in het gewas verspreid. Een goede vestiging van de roofwantsen is een belangrijk onderdeel van de algemene strategie, en later in het seizoen zorgt het nageslacht voor een effectieve bestrijding.

“Om een vroege vestiging in het gewas te bevorderen, raden wij het gebruik van bijvoeding aan”, aldus De Craeker. “De eieren van de grauwe meelmot Ephestia kuehniella worden beschouwd als de ‘gouden standaard’ voor Orius, maar helaas zijn deze niet goedkoop. Om de bestrijding te optimaliseren en tegelijkertijd de marges van de telers te beschermen, raden we aan om Orius-System met Artemac te voeren. Artemac is eenvoudig in gebruik, kan lang worden bewaard en is ook nog eens voordeliger. Kortom, deze voedselbron biedt veel waar voor zijn geld.”

De praktijk wijst reeds uit dat roofwantsen zich uitstekend vestigen wanneer telers Artemac gebruiken. Recente laboratoriumproeven bevestigen deze bevindingen: Orius-volwassenen hebben een 40% hogere overlevingskans wanneer ze toegang tot deze bijvoeding hebben.

Uit proeven waarbij de eileg werd gemeten, bleek dat met Artemac bijgevoerde Orius-vrouwtjes evenveel eieren produceerden als de wantsen die  met Ephestia waren gevoerd.

“Uit deze resultaten kunnen we besluiten dat onze voordelige Artemac een uitstekende voedselbron is voor Orius. Het vergroot hun overlevingskansen tijdens transport en doordat het ook de eileg verbetert, zal er een  snellere vestiging in het veld plaatsvinden”, zegt De Craecker.

Niet uitzetten voordat er bloemen in het gewas te zien zijn
“Paprikabloemen leveren stuifmeel en nectar die van vitaal belang zijn voor Orius. De aanwezigheid ervan is bepalend voor met name de eerste generatie roofwantsen en uiteindelijk dus ook belangrijk voor het succes van de strategie op de lange termijn. Dit bleek uit semi-veldproeven in ons Greenlab.  Bij gebrek aan bloemen, en dus aan stuifmeel en nectar, bleek de vestiging van Orius met 78% te zijn afgenomen.”

“Kortom, om de vroege vestiging van Orius-System in paprika’s te optimaliseren, moet het gewas in bloei staan en moeten de roofwantsen tijdens het transport toegang hebben tot onze gelformulering”, aldus De Craecker. “Zodra Orius is uitgezet, moeten ze worden gevoerd met Artemac, een kosteneffectief alternatief voor Ephestia. Dit bevordert een vroege vestiging en de eileg.  Bij Biobest raden we aan om twee keer te voeren met een dosering van 500 g per ha. De eerste keer wanneer de roofwantsen worden uitgezet en drie weken later een tweede dosering Artemac om de eerste generatie Orius-nimfen te ondersteunen.”

Bron:

Deel artikel



Meest gelezen