'Bloemen en planten gedegradeerd tot getal'

'Bloemen en planten gedegradeerd tot getal'

Volgens Arnold Wittkamp is de sierteeltsector een weg ingeslagen van angst om geen gezeur van retailers te krijgen. “Daarom starten we ook allerlei duurzaamheidsinitiatieven die in de basis best oké zijn, maar waar het in de praktijk in de communicatie vervolgens helemaal fout gaat."

Dat zegt Wittkamp, oprichter van Thursd. in gesprek met KAS Magazine. "Waarom zetten we op een etiket van een plant hoe hoog de CO2-score is? Het zou veel waardevoller zijn als we aangeven dat je een gezin in Ecuador helpt door die plant te kopen of dat drie kinderen in Kenia nu een week naar school kunnen.”

Daarbij vindt Wittkamp het zorgelijk dat we in de sierteeltsector een weg in zijn geslagen waar bloemen en planten worden gedegradeerd tot een getal. “Die getalletjes worden naast elkaar gezet, waardoor je een ‘race to the bottom’ krijgt en waarbij het helemaal niet meer gaat om al het moois wat de natuur ons te bieden heeft. Duurzaamheidsverbeteringen lijken in de beeldvorming vervolgens niet meer te komen vanuit een intrinsieke motivatie, maar meer vanuit het versterken van de concurrentiepositie. Bovendien lijkt het door de manier waarop er wordt gecommuniceerd dat we als sector zeggen dat bloemen en planten in de basis slecht zijn. Die beeldvorming vind ik zorgelijk.”

Lees het volledige interview hier

Bron: KAS Magazine

Deel artikel