100 jaar bloemenveiling in het Westland
Geplaatst op 02 maart 2023
In de eerste twee decennia van de vorige eeuw hadden Westlandse tuinders op een enkele uitzondering na weinig belangstelling voor de bloementeelt. In het beste geval was er sprake van neventeelt of teelt voor eigen gebruik, want volgens de oudere Westlanders zat er geen ‘brood’ in het kweken van bloemen. Westlandse tuinders richtten zich in die tijd volledig op de teelt van groenten en fruit. Er was wel al een groenteveiling in Poeldijk. De kwekers die bloemen kweekten voerden aan op Aalsmeer, met hoge kosten voor transport of leverden rechtstreeks aan de handel, met het risico van onverkoopbaar overschot. Sommige kwekers lieten hun bloemen veilen op de groenteveiling, maar daar was bij de kopers nauwelijks vraag.
De eerste bloemenveiling
Het benodigde duwtje kwam van kweker P.A. van Velden. Tijdens de hoofdbestuursvergadering van de Westlandse Bloembollenkwekersvereniging op 12 januari 1923 stelde hij de vraag: “Zou het niet mogelijk zijn in het Westland een bloemenveiling op te richten?”. Daarna ging het verbazingwekkend snel. Op 2 maart 1923 werd de vereniging Centrale Westlandse Snijbloemenveiling opgericht. Precies een week later vond in de Poeldijkse groenteveiling ’s morgens om half 9 de eerste veiling plaats. Kwekers konden tot een half uur van te voren aanvoeren en de veilingkosten bedroegen 10% van de omzet. De aanvoer bestond onder meer uit Tulpen, Hyacinten, Anjers, Anemonen, Calla’s, Rhodondendrons en andere bloemen. De opbrengst van de eerste veildag bedroeg fl 304,59. In de eerste jaren bestond de aanvoer vooral uit bolbloemen en Chrysanten, daarna ook Dahlia’s en Gladiolen. Ook waren er kwekers gespecialiseerd in Rozen en Anjers.
Impuls voor de bloementeelt
De veiling was niet zozeer het gevolg van de productie van bloemen in het Westland, het was vooral ook een aanjager van de bloementeelt. Een lang citaat uit het jubileumboek van de CWS uit 1948 spreekt boekdelen*: “De veiling heeft hem (de kweker, red.) alle zorgen voor de afzet van zijn product uit handen genomen, zodat hij zich geheel aan de voortbrenging van zijn gewassen kan wijden. Als hij slechts zorgde voor de aanwijzingen en voorschriften van de veiling over de sortering, verpakking, kwaliteit en het tijdstip van aanvoer na te komen, behoefde hij zich verder met de verkoop en het transport van zijn product naar binnen- en buitenland niet te bemoeien. Het feit, dat de Westlandse bloemenveiling deze vertrouwde zekerheid voor de afzet van bloemen bood, deed de kweker spoedig besluiten tot het beoefenen van de bloementeelt in zijn bedrijf. En dat hij ter veiling de prijs ontvangt, welke niet alleen de uitdrukking vormt van de kwaliteitswaardering van zijn product, maar bovendien van de momentele marktwaarde. Meer mag hij niet vragen en meer verlangt hij ook niet. Zonder deze veiling zouden er niet zoveel bloemen in het Westland groeien.”
Bekijk hier oude foto's van de veiling
Bron: Royal FloraHolland
Meer nieuws