Nuttige inzet freesia-afval
Geplaatst op 12 november 2021
De freesia is een knolgewas en wordt jaarrond in kassen geteeld voor de bloem. Na het planten van de knollen groeien hier eerst bladeren uit en later een hoofdsteel en twee tot drie zijstelen die geoogst worden in het knopstadium. De gedroogde blad- en steelresten worden tot balen geperst en vormen zo een droge en vezelrijke reststroom, per hectare 2.000-3.000 kg. Penning Freesia droogt en verwerkt sinds vorig jaar, naast de eigen teelt van ca. 1 hectare, ook freesiaknollen voor andere telers. Hierbij komt op jaarbasis naar schatting ca. 60.000 kg droog freesia strovrij.
De bladeren zijn voor VanHier een mooie, schone grondstof voor de BioM panelen en worden door Penning Freesia droog aangeleverd. In de toekomst zou ook het verhakselen kunnen plaats vinden op het bedrijf, nu doet VanHier dit nog zelf.
"Omdat het een reststroom is die in het gebied van de Greenport West-Holland beschikbaar is, willen we de verwerking ook daar lokaal gaan doen, waarna we de panelen in Rotterdam e.o. toepassen binnen de interieurbouw. Samen met Penning Freesia, BlueCity (010) en Noorderwind hebben we een plan gemaakt: 'De BioMateriaal Fabriek' wat we in hebben gediend bij Citylab010. Check deze link voor meer info. Ook de kerstbomen uit de Gemeente Rotterdam zouden we via deze eerste productielijn kunnen verwerken."
De BioM panelen met freesiabladeren zullen ook te zien zijn in de wand voor in het Rijksoverheidspaviljoen (Di-X) op de Floriade Expo 2022. Ook VARTA-ValorisatieLab is met freesia-afval aan de slag gegaan. Uit de bloemen kunnen etherische oliën worden gehaald en de bladeren kunnen in papier worden verwerkt. Binnen de sierteelt-reststromen is het nuttig om eerst te onderzoeken welke 'natte inhoudsstoffen' eruit kunnen worden gehaald. "De vezels die overblijven kunnen naar materialen worden omgezet. Zo halen we de hoogste waarde uit organische afvalstromen." Bekijk via deze link een overzicht van de studies van het valorisatielab.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws