Controles tegen criminele inmenging in sierteelt
Geplaatst op 05 december 2024
De politie controleerde samen met onder andere gemeente Lisse, de Douane en de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Burgemeester Lies Spruit: “Het is prettig om te zien dat we met zoveel partijen schouder aan schouder staan om ondermijning tegen te gaan. Dergelijke controles zijn van grote waarde. Ons doel is een omgeving te creëren waarin (georganiseerde) criminaliteit geen kans heeft. Zo houden we onze gemeente veilig”.
Signalen van arbeidsuitbuiting
Tijdens de controle werden ruim zestig transportcombinaties gecontroleerd waarbij uitgebreide gesprekken zijn gevoerd met de chauffeurs over ondermijnende criminaliteit en arbeidsuitbuiting. Van één chauffeur werd het rijbewijs ingevorderd, er werd een chauffeur aangehouden vanwege rijden onder invloed en mogelijke ontduiking van de wegenbelasting en tegen een chauffeur wordt nader onderzoek gedaan omdat zijn vrachtwagen vermoedelijk op rode diesel rijdt (dit betreft een milieudelict). Daarnaast verzamelde de NLA verschillende signalen van mogelijke arbeidsuitbuiting die verder onderzocht zullen worden.
Samenwerking politie, gemeenten en Weerbare Sierteeltsector
Georganiseerde criminaliteit probeert de sierteeltsector en de mensen die daarin werken, te misbruiken. Bijvoorbeeld voor smokkel van verdovende middelen, wapens, vuurwerk en arbeidsuitbuiting. Deze kleurrijke sector is aantrekkelijk voor criminele inmenging door het internationale karakter en haar fijnmazige logistiek. Daarom werken o.a. Politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, Douane, Royal FloraHolland en de gemeenten Westland, Katwijk, Uithoorn en Aalsmeer samen om ondermijnende criminaliteit en misstanden aan te pakken. En in deze controle sloot dus gemeente Lisse aan. Met elkaar willen we criminelen dwarsbomen en bedrijven in de sector weerbaar maken. Dit doen we onder meer door het delen van kennis, het bevorderen van toezicht, controle en handhaving, vergroten van meldingsbereidheid en het opwerpen van barrières.
Het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC), onderdeel van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) van de politie richt zich op het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportbranche in Nederland en sluit om die reden naadloos aan op het doel van de aanpak Weerbare Sierteelsector. Voor de controleweek zijn daarom de handen ineengeslagen om chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de branche zo effectief mogelijk weerbaar te maken tegen criminele inmenging.
Verdachte situaties?
Herken je een verdachte situatie rondom je bedrijf of bij je transport? Meld dat dan bij je wijkagent of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Bel bij spoed altijd 112.
Mogelijke manieren om te melden en meer informatie om zelf te werken aan maatregelen tegen criminele inmenging vind je op www.weerbaresierteeltsector.nl.