'Aan kwekers, exporteurs én RFH om tij te keren'

'Aan kwekers, exporteurs én RFH om tij te keren'

Bernard Zuidgeest is directielid van kwekerij Together2Grow. Dat ‘samen’ zit niet alleen in de bedrijfsnaam, maar ook in zijn vrije tijd, waarin hij graag met vrienden een balletje slaat of trapt. Onlangs sprak hij in de FPC Alstroemeria zijn zorg uit over de hub in Naaldwijk. In een column op de website van Royal FloraHolland gaat hij hier verder op in en belicht hij oplossingsrichtingen.

"Naaldwijk is voor bloemenkwekers de belangrijkste hub. Het gros van de bloemen wordt in het Westland gekweekt. Toch neemt de toevoer van bloemen af op juist deze hub. Met als gevolg: bloemen voor onder meer het Verenigd Koningrijk gaan twéé keer over de A4. Eerst richting het noorden, naar Aalsmeer, en dan weer terug naar het zuiden, richting Hoek van Holland. Dat is zorgelijk. En het is aan kwekers, exporteurs én Royal FloraHolland om het tij te keren.

Want waarom doen we het op deze manier? Veel grote exporteurs kiezen vanuit kostenoverwegingen voor één hub. En dat is dan Aalsmeer. Wij kwekers volgen de exporteurs. Dat zijn toch onze klanten. De extra transportkosten nemen we voor lief. En dan heb ik nog niet eens over de onnodige extra milieubelasting die deze manier van organiseren met zich meebrengt. Dat moet veranderen. Maar als exporteurs en kwekers naar elkaar blijven kijken, gebeurt er niets. En ik denk dat Royal FloraHolland ook een rol heeft om de hub in Naaldwijk nog beter op de kaart te zetten."

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel