'Nieuw perspectief voor locatie Naaldwijk'

'Nieuw perspectief voor locatie Naaldwijk'

In een reeks columns krijgen directie en managers van Royal FloraHolland het woord op de website van de veiling. Dit keer CFO David van Mechelen over de plannen voor de hub Naaldwijk.

Leden, kwekers, handelaren en andere sierteeltpartijen praten regelmatig over de toekomst van de hubs van Royal FloraHolland. In die gesprekken worden conclusies getrokken die soms wel, maar soms ook niet kloppen. Vandaar dat ik in deze column graag een inkijkje geef in de Royal FloraHolland-visie, de plannen voor ons vastgoed en de toekomst van de hubs. Want er zijn heldere plannen met perspectief voor leden, kwekers, kopers, transporteurs en de medewerkers van Royal FloraHolland op onze hubs. In deze column ga ik in op de ontwikkelingen en plannen voor de hub Naaldwijk.

Multi-hub strategie
Onze drie hubs zijn samen essentieel voor een gezonde toekomst van ons platform, dit is de multi-hub strategie. Een van de onderdelen hiervan is slim investeren in de toekomst van de hub Naaldwijk, onderdeel van een uitgebreid plan. In plaats van investeren in achterstallig onderhoud (van oud vastgoed) investeren we vooral in een nieuwe indeling van ons vastgoed. Daarmee maken we het Elsengebouw en de hub als geheel meer toekomstbestendig. De hub is organisch gegroeid over de afgelopen decennia, en was initieel vooral bedoeld als zelfstandige veiling. Hierdoor zijn er veel verouderde vastgoeddelen waar onze vernieuwende werkwijzen en processen niet meer bij passen. Inmiddels zijn we namelijk op weg naar een Royal FloraHolland platform, digitaal en logistiek, met multi-hub aanpak waar groei van vraag en aanbod centraal staat. Dat stelt andere eisen. Daarom gaan we Naaldwijk deels herinrichten. In de totaalplannen voor Naaldwijk wordt het gebied Bloemblad 2 verkocht en blijft TPW Mars in portefeuille om toekomstige groei te kunnen faciliteren.

Wat gaan we doen?
Het korte antwoord is veel. We hebben vanuit verschillende perspectieven gekeken naar de indeling en gebruiksfuncties van gebouwen. In een uitgebreide puzzel en herindeling hebben we de ruimte voor ons eigen logistieke proces gebundeld en verkleind, waardoor we met minder vierkante meters een gelijkblijvend volume kunnen verwerken. We slopen een sterk verouderd deel van het Elsengebouw dat kostbaar in onderhoud is en waar relatief weinig volume per m2 beschikbaar is, mede omdat het slechts een bebouwingslaag kent. Daarmee ontstaat opslag voor logistieke middelen in de buitenruimte, waarbij we ook hoogte beter benutten.

Lees de volledige column

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel