'Siert ons als we Noodfonds op nette manier gebruiken'
Geplaatst op 27 mei 2020
De veiling zetten de persoonlijke meningen van Jan Mantel, Goos Hofland, Robin van der Knaap, Bram Bernhard, Job van Egmond, Peter Smak en Herman de Jong van de Ledenraad over het Noodfonds op een rij. Ook Steven van Schilfgaarde reageert.
Jan Mantel trok de afgelopen weken samen met Frans van den Bos nauw op met Coen Meijeraan, die vanuit Royal FloraHolland de lobby aanvoerde. Jan: "We hebben veelvuldig voorbeelden en signalen doorgegeven. Maar de politiek besluit uiteindelijk en die is grillig. Macro-economisch is het voor de overheid natuurlijk minder interessant dat een deel van het geld niet 'eerlijk' wordt verdeeld ten opzichte van het grote geheel. Voor ons geeft dit wel negatieve gevoelens. Kwekers die flink hun nek uitgestoken hebben en de schade wisten te beperken, krijgen niets en anderen wel. In de lobby is hier veel energie in gestoken. De overheid heeft toch voor deze werkwijze gekozen. Het kan op deze manier snel worden uitgevoerd. Maatwerk kost veel meer tijd."
Goos Hofland: "Het Noodfonds lijkt te veel losse eindjes te hebben, dat geeft in de basis een oneerlijke uitkering. Misschien is het toch te snel opgezet. De drempel van 30% is voor veel kwekers een dilemma. Iedereen is aan het rekenen. Kom je er net onder, dan heb je pech. En wat doe je dan? Het is soms het verschil tussen helemaal niks krijgen en een paar ton. Het had uiteindelijk beter voor maar twee maanden kunnen gelden."
Robin van der Knaap: "De vraag die door de drempel opkomt, is of wij als sector en individuen volgens de spelregels zullen handelen. Het noodfonds is voor sommigen een alles of niets scenario. Dat maakt het extra gevoelig om de regels iets te buigen naar een positieve uitkomst. Vanuit moreel oogpunt moet je dit niet willen met geld dat ook nog eens van de belastingbetaler komt."
Bram Bernhard: "Ik hoor ook veel klachten over kwekers die bijvoorbeeld nieuw gebouwd hebben of teelt gewisseld hebben en dat 2017, 2018, 2019 geen goede afspiegeling is van de werkelijkheid voor 2020. Ik denk dat er meer maatwerk nodig is."
Job van Egmond: "Het feit dat de overheid geld beschikbaar stelt, mag je een klein wonder noemen. Dat is niet in alle landen het geval. Het siert ons als kwekers om daar op een goede en nette manier gebruik van te maken. Ik vind het een prettig idee dat niet alleen mijn eigen bedrijf, maar ook dat van mijn buurman blijft bestaan. Door zelf geen greep te doen uit het Noodfonds als je het niet nodig hebt, blijft er meer voor anderen over die het harder nodig hebben. En daar wordt uiteindelijk de coöperatie ook beter van."
Herman de Jong: "We moeten trots zijn op wat we hebben bereikt. Ik begrijp dat het Noodfonds een hele hard grens heeft en als je eronder zit, is dat heel erg pijnlijk. Maar besef ook dat de regeling er is om de bedrijven die heel zwaar getroffen zijn, door de crisis heen te slepen."
Peter Smak: "Collega's zijn uiteindelijk natuurlijk ook concurrenten. Het voelt onaangenaam als er ongelijke sponsering plaatsvindt. Ik hoop dat Royal Flora Holland blijft lobbyen voor een billijkere regeling en ook gehoor vindt. Blijft lastig omdat kwekers inzichten gewoon heel anders kunnen zijn als politieke belangen. Ik denk dat wij ons als kwekers (en Ledenraad) nu beter weer op ons normale werk kunnen concentreren."
Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal FloraHolland: "Elke uitkomst heeft zijn haken en ogen. Dat geldt ook voor het Noodfonds. Ons team heeft er keihard aan getrokken om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken. Ik doe een moreel appčl op onze kwekers om conform de regels een beroep te doen op het fonds. Als Royal FloraHolland kunnen we via Insights op Floriday iedereen voorzien van de juiste cijfermatige onderbouwing. Wij ondersteunen, maar hebben geen controlerende rol. Kwekers zijn zelf verantwoordelijk voor hun aanvraag. Ik hoop van harte dat iedereen respecteert dat er grenzen getrokken moesten worden. Ook al betekent dat dat je er misschien net buiten valt. Dat is zuur, maar het gevolg van een weloverwogen politiek besluit. Door eerlijk en zorgvuldig in te dienen, maakt de sector het positieve imago waar dat in de afgelopen periode collectief is opgebouwd. Laten we samen ervoor zorgen dat mensen van onze sector blijven houden."
Bespaar accountantskosten bij aanvraag Noodfonds
Leden van Royal FloraHolland kunnen hun aanvraag voor het Noodfonds door de RVO laten toetsen via Royal FloraHolland. Bij het invullen van jouw online aanvraag kun je dit aangeven door het zetten van een vinkje. Het voordeel is dat je dan niet verplicht bent om een accountantsverklaring aan te leveren. Dat scheelt je kosten.
Bron: Royal FloraHolland
Meer nieuws