'Straks wil men niet anders meer dan autonoom telen'
Geplaatst op 04 november 2020
Hoe ben je in de tuinbouw terechtgekomen?
"Ik ben zeven jaar terug bij AgroEnergy gestart als projectleider in de productontwikkeling. Hier heb ik onder andere gewerkt aan het ontwikkelen van software voor autonome sturing van energie in een kas. Mijn achtergrond in softwareontwikkeling en regelsystemen kwamen hier goed samen. Toen ik aan de TU Delft System & Control Engineering studeerde was er vanuit de technische universiteiten nog weinig binding met de glastuinbouw. Gelukkig is dit inmiddels anders en vinden daar nu specifieke ontwikkelingen plaats voor onze sector."
Wat is jouw visie over het gebruik van AI in de glastuinbouw?
"Ik geloof dat we heel goed in staat zijn om kunstmatige intelligentie en menselijke kennis niet tégen elkaar, maar juist in perfecte harmonie samen te laten werken. Waar we eerst dachten dat de menselijke intelligentie uniek is en niet te simuleren, komen we er steeds meer achter dat het menselijk brein eigenlijk maar heel beperkt is. We maken al snel verkeerde inschattingen, we overschatten onszelf en onderschatten de ander structureel. Ons geheugen kijkt niet heel ver terug en we zijn slecht in voorspellen. Dit zijn allemaal zaken waar computers juist in uitblinken. Mensen zijn echter onmisbaar als het gaat om creativiteit en innovatie..
Verder zie je dat AI steeds vaker een rol speelt als onderdeel van productieprocessen. Dat betekent dat modellen robuust moeten zijn en schaalbaar grote datasets aan moeten kunnen. We zien nog weinig bedrijven met ervaring op dit gebied. Het voordeel dat we bij Blue Radix hebben is dat we hier al jaren mee bezig zijn. Daarnaast zien we een versmelting van data science en control systemen. Het gaat niet alleen om slim voorspellen maar juist om het nemen van slimme beslissingen. We maken met ons team binnen Blue Radix hier dan ook intensief gebruik van.
Autonoom telen in de tuinbouw gaat zoveel voordelen opleveren dat ik verwacht dat teeltmanagers niet anders meer willen. Zoals we ons nu niet meer voor kunnen stellen dat we ooit met een kaart op schoot zelf naar onze vakantiebestemming navigeerden, je vertrouwt nu helemaal op je navigatie-app. Zo'n app op je smartphone verwerkt veel meer data en voorspelt op de minuut nauwkeurig wanneer je aankomt. Zo verwacht ik dat het binnen een paar jaar niet meer voor te stellen is dat je zelf je klimaat en irrigatie continu moet bijregelen. We zien nu al dat bedrijven die een tekort aan teeltmanagers hebben graag dit soort algoritmes omarmen. En teeltmanagers zelf ook. Die kunnen zich immers gaan concentreren op hetgeen waar ze echt goed in zijn: complexe problemen in de teelt oplossen en daarin hun creativiteit gebruiken."
Hoe beleven gebruikers van jullie software dit?
"Gebruikers van Crop Controller, onze dienst voor autonoom telen, merken dat het een stuk eenvoudiger wordt. Met een beperkt aantal instellingen zijn we in staat een op maat gemaakt resultaat te bieden. Om goed aan te sluiten op de specifieke bedrijfssituatie leren we daarom van de data van de kas van de klant. Samen met expertkennis levert dat een nauwkeurig aansturing van het klimaat op met minimaal ingrijpen. Hoewel de algoritmes het denk- en doewerk doen kijken we actief mee: onze autonomous greenhouse manager bewaakt op afstand de uitkomsten van de modellen bij onze klanten en stemt met telers af wanneer een wijziging van de instellingen nodig is. Dat maakt het wel heel makkelijk en ook nog persoonlijk."
Hoe kijken jullie naar samenwerking in de sector?
"Tuinbouwondernemers willen graag zelf kiezen met wie ze zaken doen. Dat betekent dat wij samenwerken met de partijen waarmee klanten van ons ook samenwerken. Daar zijn we heel open in en daar gaan we ver in. Dat betekent dat we data ophalen van verschillende dataplatformen, meerdere merken klimaatcomputers kunnen aansturen en met veel partijen samenwerken. Ook sturen we de data weer terug naar dataplatforms zodat de gebruiker al z'n inzichten op één plek heeft. We merken dat ondernemers dat erg waarderen en het hen ook helpt om met bestaande hardware toch een grote stap naar de toekomst te maken.
Autonoom telen klinkt voor sommigen misschien nog als verre toekomst, maar met Blue Radix realiseren we dat nu al."
?
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws