Klasmann-Deilmann zet grote duurzame stappen
Geplaatst op 15 januari 2025
In het Duurzaamheidsverslag 2023 laat Klasmann-Deilmann zijn inspanningen zien om de CO2-uitstoot te verminderen, het gebruik van alternatieve grondstoffen te vergroten en digitalisering en innovatie te bevorderen. Een transitie die in lijn is met de verwachtingen van de samenleving en de toenemende regelgeving omtrent duurzaamheid.
Alternatieve grondstoffen
Tussen 2013 en 2023 heeft Klasmann-Deilmann zijn CO2-uitstoot met 19% verminderd, terwijl de verkoopvolumes met 20% zijn toegenomen. De belangrijkste strategie om de uitstoot te verminderen, is het gebruik van alternatieve grondstoffen in plaats van veen bij de productie van substraten. In 2023 gebruikte het bedrijf 940.000 m³ aan alternatieve grondstoffen, zoals houtvezels, groencompost, kokos, schors en perliet. Het doel is om in 2025 35% van de totale productie te realiseren met alternatieve grondstoffen en tegen 2030 zelfs 50%. Hoewel de vraag naar meer duurzame substraten voornamelijk uit West-Europa komt, promoot Klasmann Deilmann deze wereldwijd.
Afhankelijkheid veen verminderen
De winning van veen is van oudsher een belangrijke activiteit voor Klasmann-Deilmann. De veenwinning staat echter onder druk en dus wordt er nu hard gewerkt aan alternatieven om de afhankelijkheid van veen te verminderen. Wereldwijd is de veenwinning van het bedrijf al aanzienlijk gedaald: sinds 2011 heeft de marktleider op het gebied van substraten daar geen nieuwe licenties meer aangevraagd. De focus verschuift naar hernieuwbare grondstoffen. Zo heeft het bedrijf recentelijk de Australische substraatproducent Australian Growing Solutions overgenomen. Daarmee haalt Klasmann-Deilmann veel expertise in huis. Ook de samenwerking met Olde Bolhaar Eco Service past bij het zekerstellen van alternatieve grondstoffen.
Innovatieve producten
Klasmann-Deilmann investeert sterk in innovatie, met producten zoals Growcoon, een biologisch afbreekbaar netpotje dat zorgt voor een snelle wortelgroei, en Nygaia, een biologische, vormvaste, afbreekbare plug die lokaal te produceren is. Ook biedt het bedrijf digitale oplossingen aan, zoals het platform Log & Solve. Kwekers kunnen daarmee hun teeltprocessen optimaliseren en de teeltgegevens beter beheren. Daarnaast blijft Klasmann-Deilmann investeren in haar productontwikkelingsteam, dat meer dan 10.000 substraatrecepten beheert. Deze recepten zijn afgestemd op de specifieke behoeften van verschillende gewassen, klimatologische omstandigheden en teeltmethoden. Er wordt voortdurend gezocht naar mogelijkheden om de samenstellingen van substraten te optimaliseren, met name door het aandeel alternatieve grondstoffen te vergroten zonder concessies te doen aan kwaliteit, opbrengst en veiligheid.
Veen blijft nodig
Hoewel het verminderen van het gebruik van veen een belangrijk doel is, benadrukt Klasmann-Deilmann dat alternatieve grondstoffen nog niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn om de volledige behoefte van de substraatindustrie te dekken. Drastische vermindering van de toepassing van veen is alleen mogelijk als er voldoende alternatieve grondstoffen van hoge kwaliteit beschikbaar zijn. Kwekers van sierplanten en boomkwekerijen kunnen vaak al wel substraten gebruiken met een hoog aandeel alternatieven: van 50% en meer van het substraatvolume. In de voedselindustrie, waar de kwaliteits- en voedselveiligheidseisen strenger zijn, verloopt deze overgang trager. Klasmann-Deilmann voorziet dat het gebruik van veen in bepaalde segmenten voorlopig essentieel zal blijven om de voedselvoorziening en -veiligheid te waarborgen.
Natuurherstel
Klasmann-Deilmann heeft aanzienlijke inspanningen geleverd op het gebied van natuurherstel. Tegen het einde van 2023 had het bedrijf 4.916 hectare voormalige veenwinningsgebieden ‘vernat’. Door het vernatten van deze gebieden kunnen veenmossen zich herstellen en opnieuw CO2 opslaan. Het herstel van veengebieden draagt bij aan klimaatbescherming doordat deze gebieden dus opnieuw functioneren als CO2-opslagplaatsen. Het bedrijf is ook actief in onderzoek naar de teelt van veenmossen. In samenwerking met de Universiteit van Hannover en het Thünen Instituut werd een project uitgevoerd om veenmossen te cultiveren op voormalige veenafgravingen.
Efficiënter transport
Een aanzienlijk deel van de uitstoot van Klasmann-Deilmann komt van transport: in 2023 was dat 34%. Om deze uitstoot te verminderen, werkt het bedrijf aan decentralisatie van de productie. Door grondstoffen lokaal te produceren, worden de transportafstanden verkort. Klasmann-Deilmann streeft bovendien naar efficiëntere transportmethoden en kiest waar mogelijk voor vervoer per schip of trein. Daarnaast speelt digitalisering een belangrijke rol bij het optimaliseren van de processen. Klasmann-Deilmann heeft bijvoorbeeld een CO2-calculator geïntroduceerd, waarmee de carbon footprint van producten en processen nauwkeurig kan worden berekend en gemonitord.
Uitdagingen blijven
Klasmann-Deilmann heeft grote stappen gezet in de transformatie naar een duurzamer bedrijfsmodel, maar er blijven uitdagingen bestaan. Hoewel het bedrijf aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in het verminderen van zijn CO2-uitstoot en het verhogen van het gebruik van alternatieve grondstoffen, blijft veen voorlopig een noodzakelijk onderdeel van de productie. Het bedrijf is niettemin vastbesloten om de doelstellingen voor 2025 en 2030 te bereiken en zich verder te ontwikkelen als leider in de duurzame substraatindustrie. De komende jaren worden verdere investeringen gedaan in grondstoffen, innovatie en verdere decentralisatie van de productie om het bedrijf klaar te maken voor een toekomst waarin duurzaamheid centraal staat.
Meer nieuws