Hoe raakt nieuwe PPWR de sierteeltsector?

Hoe raakt nieuwe PPWR de sierteeltsector?

Op 24 april 2024 is de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) goedgekeurd door het Europese Parlement. Deze wordt wel pas definitief na goedkeuring van de Europese Raad. De PPWR heeft impact op alle verpakkingen die we dagelijks gebruiken, dus ook op verpakkingsgebruik in de sierteelt.

De PPWR stelt vanaf 2030 eisen en richtlijnen met als doel het verlagen van de milieu-impact van verpakkingen. Royal FloraHolland is afgelopen zomer gestart met een analyse en interpretatie van de impact van deze wetgeving op de sierteeltsector. Zijn de gevolgen voor onze sector al duidelijker?

Een gezonde planeet is noodzakelijk voor de toekomst van ons allemaal. De EU-landen hebben zich ertoe verbonden om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, in lijn met de toezeggingen in het Klimaatakkoord van Parijs. De PPWR maakt integraal deel uit van De Green Deal; de strategie waarmee de EU het doel stapsgewijs wil gaan bereiken.

Doel PPWR
De PPWR bestaat uit twee onderdelen:
1. Eisen waaraan de verpakking moet voldoen.
2. Richtlijnen om verpakkingsafval te voorkomen.

Deze twee onderdelen streven meerdere doelen na, zoals het beperken van de hoeveelheid verpakkingen, voorkomen van verpakkingsafval, vergroten hergebruik van verpakkingen en garanderen van hoogwaardige recycling.

Duidelijkheid op hoofdlijnen voor de sierteelt
Naar verwachting stelt de Europese Raad eind 2024 of begin 2025 de PPWR definitief vast. Tot die tijd kunnen er nog wijzigingen plaatsvinden. Er is dus nog geen definitief overzicht van alle gevolgen, maar de hoofdlijnen voor de sierteeltsector zijn ondertussen wel duidelijk.

Hieronder in elk geval de hoofdlijnen, die zo goed als zeker gaan gelden vanaf 2030:
• Alle verpakkingen recyclebaar.
• Kunststof verpakkingen bevatten minimaal 35% gerecycled materiaal.
• Het ontwerp van verpakkingen zorgt ervoor, dat het gewicht, volume en aantal lagen materiaal beperkt wordt tot een minimum.
• Keuze voor gebruik van herbruikbare verpakkingen, zoals meermalige transportverpakkingen, met minimumdoelstellingen binnen de EU. Exacte definities voor herbruikbare verpakkingen worden nog vastgesteld.
• Alle verpakkingen moeten een etiket of QR-code krijgen over de materiaalsamenstelling om sortering door de consument te vergemakkelijken of om hergebruik mogelijk te maken.

"Hiernaast zijn er nog regels over zorgwekkende stoffen, biobased en/of composteerbare verpakkingen en labels. Voor zover nu bekend is, hebben deze regels minder effect op onze sector. Wij blijven uiteraard de ontwikkelingen over de PPWR volgen en zijn actief betrokken om de impact hiervan bij beleidsmakers onder de aandacht te brengen. Meer informatie volgt zodra wij meer duidelijkheid hebben (naar verwachting laatste kwartaal 2024 of uiterlijk begin 2025, wanneer de PPWR definitief is vastgesteld)", aldus Royal FloraHolland.

 

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel