Vitale teelt hyacint in trek
Geplaatst op 16 april 2021
Meer dan 100 belangstellenden uit alle schakels in de keten, van uitgangsmateriaal tot eindproduct en daarbuiten, luisterden en keken mee naar de bijdragen van Piet van der Poel (namens penvoerder en veredelingsbedrijf Markglory), Wouter Groenink (onderzoeker WUR) en de hyacintenkwekers Peter van Saase (Fa. P.C. van Saase & Zn.) en Rob van Haaster (Van Haaster Vijfhuizen B.V.).
Belangrijkste conclusies voorlopig zijn dat de principes van Vitale Teelt Hyacint perspectief bieden, maar ook dat er nog de nodige uitdagingen zijn. Het uitgangspunt is beginnen met schoon uitgangsmateriaal, dit materiaal in de kas onder gecontroleerde omstandigheden opkweken en tot slot buiten aftelen, daarbij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beperken. Veel zaken moeten nog verder onderzocht worden, zoals het meest geschikte substraat, watergift en bemesting om in de kas op te telen of de bijbehorende belichting. Voor een deel zijn het ook uitdagingen waar nog geen eenvoudige marsroute voor is. Dit geldt bijvoorbeeld voor het feit dat het in het eerste jaar nog niet gelukt is de groei van de hyacintenbollen daadwerkelijk te versnellen in de kas en de vraag of de feitelijke meerkosten voor deze productiewijze ook tot uitdrukking komen in een bijbehorende afzetprijs van het eindproduct.
Namens de projectpartners gaf Piet van der Poel aan tevreden te zijn met de bijeenkomst op 13 april. "We hebben duidelijk gemaakt dat de ingezette richting kansen biedt om stappen te zetten in de verdere verduurzaming van de hyacintenteelt en ook wat daar allemaal bij komt kijken", aldus Van der Poel. "Ook is het duidelijk dat we nog een weg te gaan hebben. We hebben in dit project nog twee jaar van onderzoek en experimenteren voor de boeg en ik heb er alle vertrouwen in dat we over twee jaar weer dichterbij de gewenste systeemsprong zijn."
De uitzending van GreenportLIVE over het POP3-project Vitale Teelt Hyacint is hier terug te zien.
Bron: Goedemorgen